Какво е общото между островите Окинава в Япония, Сардиния в Италия, Икария

...
Какво е общото между островите Окинава в Япония, Сардиния в Италия, Икария
Коментари Харесай

Сардиния, Икария, Окинава и Никоя: Защо на тези места хората живеят най-дълго

Какво е общото сред островите Окинава в Япония, Сардиния в Италия, Икария в Гърция и полуостров Никоя в Коста Рика? И четирите съставляват извънреден интерес за учените, тъй като са част от така наречен " сини зони " - местата, в които живеят хората с най-дълга продължителност на живота. Концепцията за " сините зони "  е измислена от американския създател Дан Бютнер, който посещава и четирите района и съпоставя наблюденията на учените там, написа . С какво хората в Окинава, Сардиния, Икария и Никоя се разграничават от всички останали?

Там живеят хомогенни и изолирани групи

" Тук става дума за изолирани райони ", изяснява Йорис Деелен от института " Макс Планк "  пред немската социална телевизия АРД. Всичките четири " сини зони "  са острови или полуострови и там хората много добре са се приспособили към околната среда.

" Тъй като са изолирани райони, те остават измежду свои - смесват се едни с други. А това води и до генетично обогатяване ", акцентира Йорис Деелен. Нашата генетика е значим аспект, акцентира и Кристоф Енглерт от института " Лайбниц ".  " Ако имате гени, които не ви разрешават да остарявате - а такива има доста - тогава няма да остареете ", споделя той.

Храна от естествени артикули в дребни количества

Учените изследват и питателните привички на дълголетниците. Като цяло те са здравословни, споделя Деелен. Но не водят до една обща рекомендация. Някои от храните, които се употребяват постоянно от хората в тези региони, се считат за здравословни, други имат отрицателни резултати върху здравето, само че пък " те могат да бъдат обезщетени от здравословния метод на живот ". 

Деелен вижда обаче една огромна разлика сред питателните привички в западния свят и този в " сините зони ". Хората в Отава, Никоя, Сардиния и Икария почти не употребяват модифицирани артикули, а предимно естествени храни като плодове и зеленчуци, които берат сами. 

Количеството също е от голяма важност. Хората в тези райони не ядат до момента в който са изцяло сити. " Също по този начин знаем от изследвания, най-малко при моделни организми, че това оказва помощ на здравето ", добавя специалистът. 

Дълголетниците живеят в общественост. И са физически дейни.

Движението също е доста значимо. " В тези " сини зони " хората са доста физически дейни. Също по този начин постоянно са на открито ", споделя Деелен. Постоянното физическо придвижване и менталната интензивност способстват към по-здравословния метод на хранене и възприятието, че си млад, изяснява той. 

Психичното здраве също играе значима роля, продължава АРД. Повечето от дълголетниците в Сардиния и Икария към момента живеят със съпругите и съпрузите си или с други родственици и сътрудници. Самотата е рисков фактор за ранната смъртност, коментира още специалистът от института " Макс Планк ". 

Подобни са усещанията и на фотографа Рене Швердтел, който е пътувал в някои от местата с доста столетници и ги снимал. Но за него един различен фактор е решителен. Японците го наричат икигай, а в Коста Рика е известно като житейски план (plan de vida) - да имаш избрана пристрастеност или задача е ключът за дълголетието, споделя Швердтел. Много от столетниците, с които е разговарял, стават рано и имат интензивно и прецизно подредено всекидневие. 

Освен това четирите " сини зони "  са ситуирани на сходна географска широчина и в тях е по-топло. Дали и това оказва помощ? Не е несъмнено, споделя Деелен, само че сигурно положителният климат оказва помощ за повече придвижване. 

Може ли глобализацията да унищожи " сините зони "?

Темата за " сините зони " ще продължи да занимава откривателите. Възможно е в изследванията да бъдат добавени и други обитаеми места. Дан Бютнер да вземем за пример предлага град Лома Линда в Калифония, а фотографът Швердтел - Куба, където също е правил портрети на столетници. 

" Сините зони "  обаче са изправени пред огромни опасности - в някои от тях към този момент се наблюдава спад в предстоящата дълготрайност на живота, в това число поради навлизането на модифицирани храни и вериги за бързо хранене, обобщава АРД.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР